Algemeen

Hoe zit het met boete voor telefoon in auto?

Het is een veelbesproken onderwerp, boete voor telefoon in auto. Maar wat houdt dit precies in en wat komt er allemaal bij kijken. Wanneer mag je een telefoon wel gebruiken in een auto en wanneer niet? Wat betaal je voor zo’n boete? Wat valt onder het vasthouden van je telefoon? En moet je staande gehouden worden voor het krijgen van een boete voor telefoon in auto? Genoeg vragen waar je hier antwoord op krijgt.

Boete voor telefoon in auto tijdens het rijden

De feitcode R545 van de boete voor telefoon in auto is heel helder gemaakt. Helder in de zin dat je tijdens het rijden van je motorvoertuig geen elektronisch apparaat mag vasthouden. Dit kan dus een mobiele telefoon zijn, maar ook andere elektronische apparaten zoals een tablet. Sta je stil in een file of sta je geparkeerd dan is het mogelijk om je telefoon wel te gebruiken zonder een boete te krijgen. In de praktijk is het wel anders. Verbalisanten schrijven nog vaak genoeg ten onrechte boete voor telefoon in auto uit. Een voorbeeld kan zijn dat de telefoon op de schoot ligt. Dit wordt vaak opgemerkt door slimme camera’s.

Is het merk, type en kleur genoteerd bij de boete voor telefoon in auto?

De politie is in het bezit van een feitenboekje. Ze zoeken hier de juiste feitcode op voor de desbetreffende overtreding. In dit boekje staat beschreven dat het merk, type en kleur van de telefoon of ander apparaat moet worden genoteerd. En ook hier zie je vaak dat dit niet wordt gedaan door verbalisanten. Daardoor is het achteraf moeilijk te bepalen of het een mobiele telefoon is geweest die iemand mogelijk zou hebben vastgehouden.

Ben je staande gehouden door de politie?

Om merk, type en kleur te kunnen noteren is het zaak van de verbalisant om je staande te houden. Dit is zo bepaald in het vijfde artikel van WAHV. Er moeten uitzonderlijke redenen zijn voor een verbalisant om je niet staande te houden. Daarnaast moet je verbalisant kunnen uitleggen waarom hij de persoon niet staande kon houden. Deze toelichting ontbreekt vaak en dat betekent dat de boete voor telefoon in auto ongeldig wordt verklaart. Door Corona zie je vaak dat agenten ervoor kiezen om iemand niet staande houden, maar waar dit wel mogelijk zou zijn geweest. Ook deze boetes voor telefoon in auto zijn goed aan te vechten.

Het juist constateren bij de feitcode R545

De officier en de rechter mag uitgaan van de verklaring van een verbalisant. Je kunt deze verklaring in twijfel trekken, maar dan moet dat in het voordeel van jou zijn. Een mooi voorbeeld is een zaak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden waar de boete voor telefoon in auto werd vernietigd. De persoon gaf aan van het moment dat hij staande werd gehouden

een zonnebril in de hand had in plaats van een mobiel. De politie heeft niet opgeschreven om welk merk telefoon het ging en kon daarom niet vaststellen of de boete terecht was of niet.

Geef een reactie