AlgemeenTips

Tijdelijk geen wasmachine? Zo los je dat op!

Wasmachine tankstation

Er zijn van die apparaten waar we simpelweg niet meer zonder lijken te kunnen. De wasmachine is hier zeker één van. Waar het drogen zonder wasdroger de meeste mensen wel een aantal maanden of jaren kunnen volhouden, zal de wasmachine vaak binnen mum van tijd worden vervangen. Toch is een kapotte wasmachine geen reden om je vuile was maar gewoon te laten opstapelen. Sterker nog; soms heb je die luxe helemaal niet. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren waarop je alsnog je vuile was schoon kunt krijgen. Gewoon op de ouderwetse manier. In het bad, de douche of zelfs in een emmer. Geen idee hoe je dit aanpakt? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen! 

Wasautomaten zoeken 

Voordat we het gaan hebben over de ouderwetse manier, is er ook nog één ding wat je uit kunt proberen. Wist je dat je bijvoorbeeld op bepaalde locaties in Nederland een wasautomaat kunt vinden? Hier kun je (tegen betaling) een was draaien en vervolgens je schone was weer mee naar huis nemen. Een wasmachine tankstation is helemaal niet zo gek als het lijkt. Steeds meer tankstations in Nederland bieden deze extra service aan. Iets wat hoogstwaarschijnlijk is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Hierbij kun je gemakkelijk en voor relatief weinig geld een wasje draaien en hoef je thuis zelf niet handmatig aan de slag. 

Natuurlijk zijn er ook nog wasserettes waar je terecht kunt, maar dit kost vaak relatief veel. Daarom is het stukken voordeliger om simpelweg een Tankstation in de buurt te vinden of een andere plek waar je goedkoop een wasautomaat kunt gebruiken. Zo bespaar je veel geld én tijd. 

Wassen met de hand 

Wassen met de hand is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Wel is het natuurlijk een beetje arbeidsintensiever dan je gewend bent. Het is goed om de kleding op een plek te wassen waar je ze een tijdje kunt laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan het bad of in een hele grote emmer. Gebruik een watertemperatuur tussen de dertig en veertig graden. Dit is doorgaans voldoende en helpt het vuil makkelijker te verwijderen. Je kunt dit gewoon voelen met de hand. Voelt het water aangenaam tot een beetje heet? Dan is het water goed en kan de was erin. 

Aan het sorteerproces verandert er uiteraard niets. Je sorteert alle lichte en donkere was bij elkaar en gebruikt eventueel een speciaal wasmiddel voor lichte of donkere was. Gebruik ook dezelfde hoeveelheid wasmiddel als je anders zou doen. 

Zitten er erge grote vlekken in je kleding? Pak deze dan eerst aan met bijvoorbeeld Ossengalzeep en spoel ze lekker uit. Je kunt eventueel ook de sproeier van het bad op de vlekken zetten. Vervolgens wring je de kledingstukken uit en probeer je ze handmatig zo goed mogelijk schoon te krijgen. 

Laat je kleding nog even liggen 


Grondig wassen doe je natuurlijk door te schrobben, maar je kunt er ook voor kiezen om de kleding te laten zwieren. Nadat je even de tijd hebt genomen om ze handmatig te wassen, kan het helemaal geen kwaad om de kleding nog even te laten liggen. Een nachtje in het water (zelfs als deze al koud wordt) doet soms wonderen. Groot voordeel van handwassen is bovendien dat je kleren nooit zullen krimpen. Dat scheelt weer nieuwe kleding kopen! 

Geef een reactie